- today
- label Inspiracje
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 23 odwiedzin
- comment 0 komentarzy

Spis treści:
- Dynia - pomarańczowy skarb jesieni
- Przepis nr 1: Dyniowe gnocchi otulone polewą miodową
- Przepis nr 2: Placuszki serowo-dyniowe
- Przepis nr 3: Marchewkowe muffinki z prażonymi pestkami dyni
- Podsumowanie
Jesień to czas, kiedy na stołach gości królowa sezonu - dynia! Ale co zrobić, gdy dziecko patrzy na pomarańczowy talerz zupy z nieufnością? Albo kategorycznie odmawia spróbowania placuszków, bo "to ma dziwny kolor"? Spokojnie! Mamy dla Was trzy sprawdzone przepisy z dyni dla dzieci, które przekonają nawet najbardziej wybrednych niejadków. Od słodkich gnocchi przez puszyste placuszki po aromatyczne muffinki - każde z tych dań z dyni dla dzieci to prawdziwy hit!
Dynia - pomarańczowy skarb jesieni
Zanim przejdziemy do przepisów, warto powiedzieć kilka słów o samej dyni. To warzywo (tak, warzywo, nie owoc!) to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów! Dynia zawiera mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A - kluczową dla prawidłowego wzroku i odporności. Do tego witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez i żelazo. A wszystko to w lekkim, łatwo strawnym pakiecie!
Jeśli chodzi o dzieci, to dynia ma jeszcze jedną ważną zaletę - naturalnie słodki smak i piękny, ciepły kolor. Pomarańczowy odcień automatycznie kojarzy się z czymś przyjemnym i przytulnym. Dynia jest też niezwykle delikatna dla dziecięcych żołądków, rzadko powoduje alergie i świetnie się komponuje zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi składnikami.
Najlepsze w dyni? Jej wszechstronność! Można z niej przygotować zupy, placki, naleśniki, ciasta, kluseczki, a nawet lody. Włączenie dyni do dziecięcego menu otwiera mnóstwo możliwości - wystarczy odrobina wyobraźni i chęć eksperymentowania w kuchni. Gotowi na kulinarne przygody? W takim razie zaczynamy!
Przepis nr 1: Dyniowe gnocchi otulone polewą miodową
Kto powiedział, że gnocchi zawsze trzeba przygotować w wersji wytrawnej? Gnocchi, słodziutka dynia i jeszcze słodsza polewa miodowa - oto przepis na zdrowe i pyszne dyniowe danie dla dzieci!
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4 porcje
Składniki:
- 1 średnia dynia hokkaido (ok. 1,2 kg)
- 180 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki syropu z agawy
- 50 g miodu
- 2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego
- cynamon
Wykonanie:
Dynię przekroić na pół, a następnie każdą połówkę jeszcze raz na pół, tak by powstały cztery ćwiartki. Usunąć pestki i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 180℃ (termoobieg) lub 200℃ (góra - dół) przez 30-40 minut, aż dynia będzie miękka.
Dynię ostudzić. Miąższ oddzielić łyżką od skórki, przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
Przełożyć do miski, dodać skrobię ziemniaczaną, skórkę pomarańczową i syrop z agawy; wyrabiając ciasto, stopniowo dodawać mąkę orkiszową (w zależności od wilgotności miąższu może być potrzebne nieco mniej lub nieco więcej mąki - ciasto powinno być miękkie i dość klejące, nie warto jednak dosypywać jej zbyt dużo, bo kluseczki zrobią się twarde).
Stolnicę obficie oprószyć mąką, wyłożyć na nią porcję ciasta, uformować wałeczek i pociąć go na średniej wielkości kluski. Gotowe wrzucać na lekko osolony wrzątek. Gdy wypłyną na wierzch, gotować 2-3 minuty.
Miód przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzać, aż zrobi się płynny. Polać nim kluseczki i oprószyć je cynamonem.
I... smacznego!
Przepis nr 2: Placuszki serowo-dyniowe
Lekki, puszyste i bardzo delikatne placuszki z mąki kukurydzianej. I chociaż pierwsze skrzypce gra tutaj pożywny ser, to dynia doskonale go dopełnia i tworzy pyszne, przyjazne dla dzieci danie!
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 12 sztuk
Składniki:
- 200 g chudego twarogu
- 250 purée z dyni
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 2 jajka
- 60 g mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- skórka z 1/2 pomarańczy
Wykonanie:
Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać purée z dyni, miód, pastę z wanilii, żółtka, mąkę kukurydzianą, cynamon i skórkę pomarańczową. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
W drugim naczyniu ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy dyniowo-serowej i delikatnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony.
Przepis nr 3: Marchewkowe muffinki z prażonymi pestkami dyni
Danie z dyni, które przekona nawet najbardziej zatwardziałego niejadka! Tym razem podchodzimy do sprawy nieco inaczej, bo... stawiamy na dyniowe... pestki! Proponujemy Wam zatem...
Wilgotne i mięciutkie muffinki o nieco korzennym smaku i aromacie.
Pestki dyni są skarbnicą wielu witamin (np. B3) i minerałów, m.in. magnezu, fosforu, manganu i cynku.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba muffinek: 12 sztuk
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 ml oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 marchewki
- 2 garście pestek dyni
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać w misce z sodą.
W drugim naczyniu połączyć olej z miodem. Dodać jajka i zmiksować.
Do powstałej masy wsypać mąkę z sodą, przyprawę do piernika, cynamon, pastę z wanilii i startą skórkę ze sparzonej pomarańczy. Mieszać do momentu połączenia się składników. Dodać umytą i startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę.
Wyłuskane pestki dyni podprażyć na suchej patelni. Dodać do ciasta i wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek (do 2/3 wysokości). Piec w temperaturze 180℃ (termoobieg) lub 200℃ (góra - dół) przez 15-20 minut. Wystudzić na kratce.
Wszystkie przypisy pochodzą z książki: Katarzyna Maciejko-Zielińska, Zdrowe słodkości na każdą porę dnia, Warszawa 2016.
Podsumowanie
Kuchnia z dziećmi to nie tylko przygotowywanie posiłków, ale także wspólne odkrywanie smaków, zapachów i tekstur. Dynia idealnie nadaje się na pierwsze kulinarne eksperymenty - jest bezpieczna, zdrowa i naprawdę smaczna! Te trzy potrawy z dyni dla dzieci pokazują, jak różnorodnie można wykorzystać ten jesienni skarb.
Nie zniechęcajcie się, jeśli przy pierwszej próbie dziecko skrzywi nos. Czasem trzeba podać nowe danie kilka razy, zanim maluch się przekona. Ważne, by nie zmuszać, ale zachęcać. Pozwólcie dziecku uczestniczyć w przygotowaniach - niech pomoże wyłuskać pestki z dyni, wymiesza ciasto na placuszki czy ukształtuje gnocchi. Jedzenie, które dziecko samo pomogło przygotować, smakuje przecież najlepiej!
A jeśli któryś z przepisów z dyni dla dzieci stanie się hitem w Waszym domu, podzielcie się nim z innymi rodzicami. Może właśnie Wasze dyniowe gnocchi przekonają sąsiedzkie dziecko, które dotąd odmawia spróbowania tego cudownego warzywa?
Smacznego i udanych kulinarnych eksperymentów!
Komentarze (0)